spot_img

BANK PROMOTION (FREE) MOCK TEST QUESTIONS – PART 2 | BANKING OPERATIONS | IBPS FREE MOCK TESTS | INTERNAL PROMOTION EXAMS | 2022-23

BANK PROMOTION IMPORTANT (FREE) MOCK TEST MCQ PART – 2

In this post, you will find the IBPS Bank Promotion MCQs important MOCK TEST for 2022 exams in respect to Banking Operations.

The Bank Promotion exams for all the banks get due at respective dates issued by the HR Department of their banks. Today, we have some questions from the banking operations in general that might be important for your bank exams. So, you might want to get ready with a pen & paper to solve some questions.

What you need?

  • Notebook & pen
  • Read the Questions given
  • Write the option you think is the right one 
  • Then after all the questions have been answered, match your answers with the answer key given at the last of the post.

READ ALSO-> BANK PROMOTION MCQs IMPORTANT MOCK TEST PART 1

You are to select the most effective word(s) from the given options that you think fill the blanks & make the sentence meaningful & complete.

No.

IBPS Bank Promotion Important MCQs

1. An order cheque can only be transferred by?

a. Endorsement

b. Delivery

c. Endorsement and delivery

d. Blank endorsement

2. Which technology allows you to access your bank account from a mobile device?

a. Home Banking

b. Mobile Banking

c. Internet Banking

d. Television Banking

3. Which of the below options best suit in relation to BCSBI?

a. Independent & autonomous body

b. floated by BSE & NSE

c. A government of India undertaking

d. bank

4.  Which cards are popularly known as Plastic cards or Plastic money?

a. Smart cards

b. Electronic cards

c. Credit cards

d. Debit cards

5. What is the meaning of KYC?

a. Know Your Card

b. Know Your Cost

c. Know Your Customer

d. Know Your Creditor

6. Rameshwar Dass issued a bearer cheque in favour of Mr. Kashav but he expired before he could handover the cheque to Mr. Kashav. Whether the negotiation has completed and how such negotiable instrument is can be transferable?

a. No & Endorsement

b. No & Delivery

c. Yes & Endorsement and delivery

d. None of the above

7. When a cheque is not stated to payable to bearer or to order. It will be payable to _______.

a. payee

b. payee or order

c. payee or bearer

d. none of the above

8. ‘Aman’ maintaining an SB Account dies intestate. No nomination had been made by him. Balance in the account stands to Rs 50,000/- Which of the below is not required to settle the claim without legal representation?

a. Death Certificate of ‘Aman’

b. Claim format signed by claimants

c. Stamped Letter of Indemnity by claimants

d. Stamped Letter of Indemnity by Surety

9. Under charge of Hypothecation ______.

a. The ownership and possession of goods shifts to the Bank

b. The ownership remains with borrower & only possession shifts to Bank

c. The ownership and possession remains with borrower

d. The Bank gets the ownership but possession remains with borrower

10. What is the minimum & maximum amounts prescribed for RTGS transaction?

a. Neither Minimum nor Maximum

b. No Minimum but Maximum of Rs. 5 Lakhs

c. Minimum Rs. 2 Lakhs, Maximum Rs. 10 Lakhs

d. Minimum Rs. 2 Lakhs but no Maximum Limit

11. Which was the first bank to launch Debit cards in India?

a. Standard Chartered Bank

b. Citi Bank

c. ABN Amro Bank

d. American Express Bank

12. The balance in the savings account = Rs. 5000/- A cheque for Rs. 6000/- is given for payment in that respect but it will be returned due to?

a. Refer to Drawer

b. Exceeds arrangements

c. Funds Insufficient

d. Payment Stopped by the Drawer

13. Which of the below is not a negotiable instrument?

a. Cheque

b. Dividend warrant

c. Bank DD

d. Bill of exchange

14. When payment is done using ________, it will not be considered a payment in due course?

a. Truncated cheque 

b. Normal cheque

c. Electronic Cheque

d. None of the above

15. Protection is available to paying banker in respect of paying drafts under ____ of NI Act.

a. section 85 

b. section 85A

c. section 131

d. section 130

16. …… is the result of combining traditional bank services & technology through websites through which customers can access their bank accounts.

a. Home Banking

b. Mobile Banking

c. Internet Banking

d. Television Banking

17. Which bank first introduced Credit cards in India?

a. Bank of India

b. Global Trust Bank

c. IndusInd Bank

d. Central Bank of India

18. What is the ‘cheque which is not crossed’ is called as?

a. Uncrossed cheque

b. Open cheque

c. Order cheque

d. Bearer cheque

19. A Doubtful asset would be one ……

a. Which has remained in substandard category for a period < 12 months

b. Which has remained in substandard category for a period < 24 months

c. Which has remained in substandard category for a period > 12 months

d. Which has remained in substandard category for a period > 18 months

20. About how many times a negotiable instrument can be negotiated?

a. Once

b. Twice

c. Thrice

d. No limit

 

Check out the Bank Promotion Questions from the below table:

BANK PROMOTION MCQs MOCK TEST – ANSWERS

1 – c 6 – b 11 – b 16 – c
2 – b 7 – a 12 – c 17 – d
3 – a 8 – d 13 – b 18 – d
4 – c 9 – c 14 – d 19 – c
5 – c 10 – d 15 – b 20 – d

 

FREE MOCK TESTS | BANK PROMOTIONS – ALL SCALES & ALL BANKS 2022 | IBPS

For more Free Mock Tests of IBPS for your banks’ Promotion Exams you can visit our website or download our app. The mock are available for all the scales & all the banks – whether its’ for Clerical to Scale 1, Scale 1 to Scale 2 & you must have gotten the idea!

There are many Free Mock Tests available on our website & apps and follow the latest exam pattern of CAIIB for 2022 Exams.

 

ONLINE LATEST BANK PROMOTION CLASSES & FULL STUDY MATERIAL

Learning Sessions have the full course for Bank Promotions Exams for your bank (whether its SBI, PNB, BOB, ICICI, Axis, Andhra, OBC or any other bank) & for all scales (Clerical to scale 5) for 2022-23 Exams. You can check out the demo classes from: BANK PROMOTION Demo Session here.

The Full study material for Bank Promotion includes the Live Recorded Sessions of Bank Promotion classes, one liners, Mock Tests & e-pdfs & bank Awareness Capsule – pdf. You can get the course @80% OFF if you use the coupon Code: LSPRO

Its available at:

Access the courses through:

 

The Key Highlights of the Bank Promotion Full Video course 2022-23 are:

  • Live Recorded Lectures of Bank Promotion syllabus
  • Conceptual Classes are delivered & prepared by expert faculty & are available 24 by 7 to access 
  • The materials can be via app + browser
  • No restriction on no. of view i.e. Unlimited views of Video Classes
  • Mock Tests & One Liners for practice & revision
  • Lectures are Downloadable in the LS Pro app
  • Most reasonable prices as compared to market
  • Flexible packs 
  • Hinglish language 
  • Syllabus as applicable for 2022-23 Exams

 

REACH US FOR BANK PROMOTION MCQs

You can reach us for any query related to Study materials/video classes as well as offers on Bank Promotion Exams on our WhatsApp No.: 8360944207.

We also provide full video courses for JAIIB, CAIIB, or other IIBF Certification Exams such as MSME, CCP, AML & KYC etc.

For daily free bank updates, join us:

 

We wish you best for your Exams!

Team: Learning Sessions

 

Also Like:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

🤩 🥳 JAIIB CAIIB CLASSES 🥳 🤩spot_img
🤩 🥳 JAIIB NEW BATCH START 🥳 🤩spot_img

POPULAR POST

RELATED ARTICLES

BANK MARKETING STRATEGIES THAT CAN ENHANCE THE ONLINE BANKING EXPERIENCE | DIGITAL BANKING| CAIIB NOTES DEC 2023

BANK DIGITAL MARKETING STRATEGIES This article is on the digital banking topic that falls under the syllabus of IIBF CAIIB Exams for Dec 2023. Hey future...

CAIIB CENTRAL BANKING SYLLABUS 2022 | CAIIB DEC 2022 EXAMS

CAIIB CENTRAL BANKING SYLLABUS 2022 | CAIIB DEC 2022 EXAMS In this article, we will discuss the Prescribed Syllabus & classes on this elective paper...

IIBF CAIIB RURAL BANKING RECOLLECTED QUESTIONS 2022-2023

IIBF CAIIB RURAL BANKING RECOLLECTED QUESTIONS 2022-2023 RURAL BANKING RECOLLECTED QUESTIONS:- If you are preparing for the upcoming Rural Banking Exam of IIBF, you should...

IIBF TIRM 2023 | RISK MANAGEMENT NOTES 2023 | TYPES OF RISKS: INFLATION RISK

TYPES OF RISKS: INFLATION RISK | IIBF TIRM 2023 This post gives insight on the inflation risk as per the latest prescribed Risk management Syllabus...