spot_img

MSME IMPORTANT MCQs FOR EXAMS 2022

MCQs ON DIFFERENT COMMITTEES

MSME latest Study Material for MSME Exams 2022, with MCQs on Different Committees, Mock tests as per MSME Exam Pattern.

In this post on IIBF MSME Exams 2022, we are providing you important questions on the various committees that are mentioned in the MSME Syllabus 2022 as prescribed by the Indian Institute of Banking & Finance. Candidates who are preparing for the upcoming examinations of IIBF Certificate Exams – Small and Medium enterprises in India paper under MSME Exam, must attempt the MCQs provided below to increase their chances of getting the answers right in the actual paper.

WHY ATTEMPT MSME MCQs?

Preparing the MCQs i.e. kind of mocks is like that quote: well begin is half done. You just need to start attempting the mocks from wherever you can find them & you will find yourself at ease on the final exam day.

Read Also: IIBF MSME EXAM DATE 2022, REGISTRATION DATE, AND SYLLABUS

FREE MSME MOCK TEST

You can even attempt 5 free tests from our android application. It is freely available at play store to download from Play Store or you can click on the link provided.

You will be getting 15 Free MCQs for each test from the applicable syllabus of IIBF’s MSME Certificate Course.

And you will be able to attempt a total of 5 Mock Tests from the premium MSME Mock Test Package prepared for the upcoming Exam. 

Download here: Learning Sessions.

IMPORTANT MCQs ON DIFFERENT COMMITTEES

We are providing you the MCQs, & start the stopwatch on your mobile phone & give yourself a total of 15 minutes to solve the below-given Questions.

The answers will be provided at the end of this page.

MSME Important MCQs on Various Committees:

Q. No. IIBF MSME Questions
1 On which committee’s recommendations, the CGTMSE i.e the Credit Guarantee fund Trust for Micro and Small Enterprises has been setup?

a. Narashimham Committee

b. Ghosh Committee

c. Chore Committee

d. Kapoor Committee

2 Who was the Chairman of Committee on Financial Architecture for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector set up by Government of India?

a. M V Nair

b. K C Chakrabarty

c. UshaThorat

d. K V Kamath

3 For what objective the Tandon Committee was formed?

a. framing guidelines for commercial banks for ensuring proper end-use of funds

b. for supervision of bank credit

c. for follow-up of bank credit

d. all of the above

4 When did the Tandon Committee submitted its report on Working Capital?

a. April 1975

b. August 1976

c. August 1975

d. August 1973

5 Who constituted Financing Working Capital Committee under the chairmanship of Shri V.T. Dehejia in 1968?

a. National Credit Council

b. R B I

c. Kannan Committee Report

d. Chakravarty Committee

6 What was the name of the Financing Working Capital Committee constituted under the chairmanship of Shri V.T. Dehejia in 1968?

a. Marathe Committee

b. Dehejia Committee

c. Tandon Committee

d. Kannan Committee

7 For what purpose the Dehejia Committee was formed?

a. For the determination of the extent to which credit needs of industry and trade are likely to be inflated and how to check these trends

b. For reviewing the working of CC system in recent time with particular consideration to the gap between sanctioned limits & the extent of their use.

c. For recommending resources to finance the minimum working capital requirements

d. For suggesting the type of operational data & other information that might be obtained by banks periodically from the borrowers & by the RBI.

8 When was the Financing Working Capital Committee i.e Chore Committee & by whom it was appointed for reviewing the working of CC system in recent years with special reference to the gap between sanctioned limits and the extent of their use as well as for suggesting alternative type of credit facilities that will ensure greater credit discipline?

a. March, 1979 & by the Reserve Bank of India

b. 1968 & by National Credit Council 

c. 1982 & by the Reserve Bank of India

d. 1985 & by the Reserve Bank of India

9 In what regard is the report of the Nayak Committee?

a. Review of the Non-Performing Assets of Indian Banks and to suggest measures how to mobilize them.

b. Deregulation

c. To review the governance of Banks’ Boards in India.

d. To review the efficacy of the new RuPay platform for RuPay Cards and to suggest measures how banks can use them for deeper penetration.

10 With what the Nayak Committee was concerned with?

a. Items Reservation 

b. Subsidy & incentives

c. Institutional credit 

d. Ceiling on Investment

11 Which committee was it that recommended the Central Govt. should reduce its stake in Public Sector Banks?

a. Narashimham Committee

b. Ghosh Committee

c. Nayak Committee

d. Kapoor Committee

12 What were the objectives of PJ Nayak Committee?

a. To review the regulatory compliance requirements of Indian banks’ board to see what could be simplified and what is required to be strengthened.

b. For reviewing the working of CC system in recent time with particular consideration to the gap between sanctioned limits & the extent of their use.

c. For recommending resources to finance the minimum working capital requirements

d. For suggesting the type of operational data & other information that might be obtained by banks periodically from the borrowers & by the RBI.

 

IIBF MSME MCQ ANSWER KEY
1 – d 2 – d 3 – d 4- c
5 – a 6 – b 7 – a 8 – a
9 – a 10 – c 10 – c 12 – a

 

MSME LATEST STUDY MATERIAL FOR MSME EXAMS 2022

Learning Sessions is one of the leading platforms to provide the coaching classes for various banking exams & especially the ones conducted by IIBF. 

The expert team of Learning Sessions has also prepared the full-fledged Study material in the form of Video classes for the MSME Certificate exams as per the latest prescribed syllabus of IIBF.

The highlights of the MSME Study Material for MSME Exams 2022 are:

  • MSME Conceptual Videos
  • Wholly as per the IIBF Prescribed Syllabus for MSME Exams 2022
  • Mock Tests (MCQs) including questions from the previous MSME Exams
  • Expert faculty to make the videos interactive & understanding
  • Epdf notes for revision & review
  • Most reasonable prices for the MSME Course in the market!

You can avail the Full Course or even Mock tests, as per your requirement from our website. Or you can download our app from Playstore or apple’s My app store. (use code- gegkt for iOS app).

Read Also: IIBF MSME EXAM NOTIFICATION 2022

REACH US

You can reach us for any query related to Study materials/video classes as well as offers on JAIIB, CAIIB, or other IIBF Certification Exams or Bank Promotion Exams on our WhatsApp: 8360944207

For daily free bank updates, join us

We wish you best for your Exams!

Team: Learning Sessions

Also Like:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

🀩 πŸ₯³ LS NEW OFFER πŸ₯³ 🀩spot_img
🀩 πŸ₯³ JAIIB CAIIB CLASSES πŸ₯³ 🀩spot_img
🀩 πŸ₯³ JAIIB NEW BATCH START πŸ₯³ 🀩spot_img

POPULAR POST

RELATED ARTICLES

JAIIB FAQS | JAIIB QUERY | IIBF JAIIB EXAMS

JAIIB FAQS | IIBF JAIIB EXAMS In this post, we will be taking up some FAQs on IIBF Junior Associate of the Indian Institute of...

Q & A | LATEST STUDY MATERIALS | CAIIB 2022 | IIBF CAIIB BANKING EXAM

Q & A to CAIIB New Study Material 2022 | CAIIB EXAMS 2022 In this article, we will answer all your Q & A to...

LINKAGES BETWEEN AGRICULTURE AND INDUSTRY | CAIIB RURAL BANKING IMPORTANT NOTES 2022

LINKAGES BETWEEN AGRICULTURE AND INDUSTRY We will discuss the how agriculture & industry is linked - in this article. It’s one of the important topics...

LETTER OF CREDIT CALCULATIONS | ABM NOTES

LETTER OF CREDIT CALCULATIONS In this article, we will provide you some easy notes on the Calculations related to Letter of Credit from CAIIB...