spot_img

JAIIB AFM Free Mock Tests PDF | IIBF JAIIB AFM MAY 2023 EXAMS MCQ PDF 2023

JAIIB Free AFM Mock Tests PDF | Accounting & Financial Management for Bankers  Mock PDF 2023

In this AFM article, we will provide you some important Mock Tests to help you prepare for the Junior Associate of the Indian Institute of Bankers (JAIIB)’s Paper – 3 of Accounting & Financial Management for Bankers (AFM) for this upcoming MAY attempt & will discuss how you can access other Free as well as the Paid Mock Tests for the JAIIB MAY 2023.

 

Full Course Videos in Hindi English
Check Here
————————————————————-
jaiib ppb short notes part 1
Check Here
————————————————————-
jaiib exam free study material
Check here
————————————————————-
jaiib study material pdf notes 2022
Get Tests Here
————————————————————-
how to prepare for ppb
Check Here

JAIIB AFM Mock Tests:

Learning Sessions always wants to ensure that every candidate who is preparing for the banking exams (irrespective of the fact whether they are internal promotion exams or other certification courses of IIBF) gets the best material from where they can study and prepare for their exams irrespective of their economic status with our JAIIB Accounting & Financial Management for Bankers  Mock Test.

And as this is right the time for the candidates desiring a great career in the banking sector to put on their belts to start with the preparations because the competition gets tougher day by day.

Learning sessions have brought free mock tests on the JAIIB subject AFM i.e Accounting & Practices for Banking.

Try to solve the mock test given down below in 20 Minutes & then, can check the status of your test from the answer key given at the last of this article!!

Important Topic:- JAIIB MAY SYLLABUS 2023

Try not to cheat and be sincere in this test!!

AFM – JAIIB MOCK TEST | IIBF | MAY 2023

No. MOCK TEST FOR JAIIB 2023 EXAM (MCQs)
1 A minor 15 years of age, have an FDR of Rs.35000 with the bank. He requested the payment of FDR before its maturity. Can the bank allow the payment before maturity?

a. bank can allow the payment before maturity

b. bank can accept the request if it is accompanied by another request from the guardian of the minor

c. bank can accept the request for loan & not of pre-mature cancellation, as payment before maturity would amount to breaking the contract, for which he has no authority

d. bank cannot accept the minor’s request

2 The Working Capital of a company is Rs. 1,35,000.00 and the current ratio is 2.5. The liquid Ratio is 1.5 & the proprietary ratio is 0.75. Bank overdraft is Rs.30,000.00. There are neither long-term loans nor fictitious assets. Reserves & surplus amounts to Rs. 90,000.00 and the gearing ratio (i.e Equity Capital to Preference Capital) is 1.2

From the above, calculate stock.

a. Rs. 60,000.00

b. Rs. 90,000.00

c. Rs. 1,35,000.00

d. Rs. 2,25,000.00

3 Forward exchange rates are useful for those who wish to _________.

a. Protect themselves from the risk that the rate of exchange will change before the transaction gets completed

b. Gamble that a currency will fall or rise in the value

c. Exchange currencies at a point of time in the future d. All of the above

4 Assets: Net Fixed Assets – Rs.400, Inventories – Rs.150, Cash – Rs.50, Receivables – Rs.150, Goodwill – Rs.50, Total Assets – Rs.800

Liabilities: Capital – Rs.180, Reserves – Rs.20, Term Loan – Rs.300, Bank C/C – Rs.200, Trade Creditors – Rs.50, Provisions – Rs.50, Total Liabilities – Rs.800

What is the Net Worth?

a. Rs. 180

b. Rs. 200

c. Rs. 250

d. Rs. 300

5 A firm HJK has purchased a few items at different prices of Rs.50, Rs.60, Rs.70, Rs.80, and Rs.90. What is the rate of valuation of the goods as per the average cost method?

a. Rs.70, being the middle item

b. Rs.70, is the average of all items

c. Rs.50, being the base item to be purchased

d. Rs.90, being the last item in the series to be purchased

6 As per extant rules for the purpose of interest calculation on domestic term deposits, that is repayable in less than 3 months; for a leap year:

a. the actual number of days should be reckoned at 365 days

b. banks are free to adopt their methodology with information that is being provided to customers.

c. the actual number of days should be reckoned at 366 days

d. the actual number of days should be reckoned at 360 days

7 Ms. Aditi (customer) walks into the branch 5 minutes after the scheduled opening time. She finds the counters empty, all the systems down, and sees that the Branch Manager is also absent. She questions a sub-staff about it. The ideal response from the staff would be:

a. Express her helplessness and reply in an indifferent manner.

b. Tell a story that a member colleague is getting married and everybody has gone to attend the wedding.

c. Lie to her that the system has failed and therefore, everybody has gone to the canteen.

d. Apologize for the inconvenience & ask her to be seated.

8 Ms. Harmeet, an NRI customer, requested the Branch Manager ‘Varun’ to open an NRE deposit by email enclosing a signed scanned letter. She finds that the deposit has not been issued even after a week of her sending the letter. Varun should:

a. advise Ms. Harmeet to contact the staff concerned directly.

b. try to cover the lapse of management and deny receiving the mail.

c. promise her that he will look into the matter and get back to her immediately

d. advise her that the system is overloaded and email requests like hers will not be entertained.

9 An NRI customer requests the Branch Manager to open an NRE deposit by email enclosing a signed scanned letter. He finds that the deposit has not been issued even after a week. The Branch Manager should:

a. advise the NRI customer to contact the staff concerned directly.

b. try to cover the lapse and deny receiving the mail.

c. promise to look into the matter and get back to him/her immediately

d. advise that the system is overloaded and email requests will not be entertained

10 A mix of debt & equity is known as

a. Organisational structure of the firm

b. The financial structure of the firm

c. The capital structure of the firm

d. Bond equity structure of the firm

11 Which of the following is treated as Corrective Action Plan i.e. CAP for SMA-2 accounts? (i) Rectification & Regularization of account, (ii) Restructuring of account, (iii) Recovery of overdue

a. Only (i) & (ii)

b. Only (i) & (iii)

c. Only (ii) 7 (iii)

d. (i), (ii) & (iii)

12 Consider the data given pertaining to a firm ‘GHI’. GHI has a credit balance as per the bank column of cash book – Rs. 13,000.00, Bank interest on overdraft appeared only in the passbook – Rs. 2,600.00 & the Cheques deposited but not collected by the bank are worth Rs. 5,000.00 The balance as per the pass book is ________

a. Rs. 20,600 (Dr.)

b. Rs. 18,500 (Dr.)

c. Rs. 18,500 (Cr.)

d. Rs. 15,600 (Dr.)

13 A firm in the name of M/S AKHILESH is maintaining a current account with CBL Bank. The firm is having 9 partners and one of them is very old and is a dormant partner. The account is operated by 2 partners, Noor and Mehtab, jointly. A cheque of Rs. 1,650.00, in favor of the State Electricity Board, is presented through clearing. The CBL bank received a stop payment of the cheque, from the dormant partner.

a. because the cheque is of a small amount, it should be paid

b. because the cheque is in favor of an important payee, therefore, dues should be paid

c. the cheque should be paid, as the stop payment instruction was received from a dormant partner

d. the cheque should not be paid, as the dormant partner also has the requisite authority to stop the operations of the account.

14 The foreign exchange spot market provides _________ that permit payments to flow among individuals, businesses, & other organizations who prefer to use different currencies.

a. trade services

b. government authority

c. clearing services

d. technological services

15 Mr. Kashav approaches a bank for a housing loan & the bank obtains information or report on Mr. Kashav from the Credit Reference Agencies. The correct procedure to be followed by the bank in case Mr. Kashav asks for a copy of the report would be:

a. The bank can refuse to depart the information stating that the information is confidential.

b. The bank can share the information if the customer requests & pays for the scheme.

c. Mr. Kashav cannot ask for a copy of the report.

d. Information has not been obtained from Credit Reference Agencies for the housing loans.

16 With a 25% margin on stocks, a firm’s drawing power for its cash credit (CC) account with the bank increased from Rs. 4,50,000.00 to Rs. 7,50,000.00 What is the change in stock level?

a. Rs. 2,00,000.00

b. Rs. 300,000.00

c. Rs. 400,000.00

d. Rs. 500,000.00

17 Which of the following statements are true about Horizontal Analysis?

(i) It does not examine the periodical trend, (ii) It is useful for long-term analysis, (iii) It is useful for long–term planning

a. Only (i) and (ii)

b. Only (i) and (iii)

c. Only (ii) and (iii)

d. (i), (ii), and (iii)

18 Unless it is otherwise stated, preference shares are always deemed to be _________.

a. Cumulative, participating and non-convertible

b. cumulative, non-participating as well as non-convertible

c. non-cumulative, participating but non-convertible

d. non-cumulative, non-participating as well as non-nonconvertible

19 If current ratio is above 2:1, it means that the firm ________. (i) Has a very high investment in its current assets, (ii) Does not require any working capital from the Bank, (iii) has very high liquidity

a. Only (i) and (ii)

b. Only (i) and (iii)

c. Only (ii) and (iii)

d. (i), (ii), and (iii)

20 Freight expenses for carrying Machinery was carried to Travelling A/c, then rectification in trial balance will be _________.

a. Debit machinery A/c & credit traveling A/c.

b. Credit machinery A/c & debit traveling A/c

c. Credit profit and loss account and debit traveling A/c.

d. Debit profit and loss A/c (P&L A/c) and credit traveling A/c.

 

Related JAIIB 2023 Links:

SYLLABUS STUDY MATERIAL NOTES MOCK TESTS
Principles & Practices of Banking Syllabus 2023 JAIIB PPB Study Material PDF 2023 JAIIB PPB Notes PDF 2023 JAIIB PPB Mock Test PDF 2023
Accounting & Financial Management for Bankers Syllabus 2023 JAIIB AFM Study Material PDF 2023 JAIIB AFM Notes PDF 2023 JAIIB AFM Mock Test PDF 2023
JAIIB/CAIIB Full Video Course

 

Important Topic:- JAIIB MAY EXAM 2023 | SCHEDULE OF LIVE CLASSES

JAIIB AFM Mock Tests for 2023 Exams – ANSWER KEY
1 A 6 C 11 D 16 C
2 C 7 D 12 A 17 C
3 D 8 C 13 D 18 B
4 B 9 C 14 C 19 D
5 B 10 C 15 A 20 A

 

FREE MOCK TEST FOR JAIIB | AFM EXAM MAY 2023 (IIBF)

You can solve the online mock tests that are available free of cost by signing up on the website of Learning Sessions. There are Free Mock tests available free of cost that you can attempt when you sign up at our website.

To get the Mock test visit this link.

Download “AFB MOCK TEST PDF”

AFB-MOCK-TEST-PDF-1.pdf – Downloaded 1009 times – 478 KB

Or you can even access the Free AFM & JAIIB’s other papers Mock Tests & JAIIB courses for MAY 2023 through:

 

GET IN TOUCH WITH US: 

 

CONTACT

To get offers on the JAIIB, CAIIB or other IIBF Certification Exams or Bank Promotion Exams, you can talk to us on our Whatsapp No.: 8360944207

Also Like:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

🤩 🥳 JAIIB CAIIB CLASSES 🥳 🤩spot_img
🤩 🥳 JAIIB NEW BATCH START 🥳 🤩spot_img

POPULAR POST

RELATED ARTICLES

DRA NOTES FOR 2022 EXAMS | CODE OF CONDUCT | CLAIMS REPRESENTATIVES | DRA / DRA TELECALLERS

CODE OF CONDUCT APPLICABLE ON DRA AGENT In this post, we will discuss the latest code of conduct applicable on the Debt recovery agents employed...

IIBF CAIIB ABM SYLLABUS 2023 AND STUDY MATERIAL 2023

IIBF CAIIB ABM LATEST SYLLABUS AND LATEST CAIIB ABM STUDY MATERIAL 2023 ABM SYLLABUS AND STUDY MATERIAL 2023: As the IIBF had notified last year (2021)...

IIBF CAIIB BRBL LATEST SYLLABUS & STUDY MATERIAL MAY 2023

IIBF CAIIB BRBL LATEST SYLLABUS & STUDY MATERIAL 2023 The CAIIB candidates who are preparing for CAIIB May 2023 Attempt, herein, you are provided with...

ABM ECONOMIC REFORMS – PART 2 | ADVANCED BANK MANAGEMENT | CAIIB IMPORTANT TOPIC

ABM ECONOMIC REFORMS – PART 2 In this article, we will further discuss about the ABM Economic reforms in Banking sector for CAIIB Advanced...