spot_img

Indian Contract Act important provisions relating to Guarantors | JAIIB LRAB 2022

Indian Contract Act | Important provisions relating to Guarantors | IMPORTANT STUDY MATERIAL FOR JAIIB LRAB 2022

 

Indian Contract Act, 1872

Full Course Videos in Hindi English
Check Here
————————————————————-
jaiib ppb short notes part 1
Check Here
————————————————————-
jaiib exam free study material
Check here
————————————————————-
jaiib study material pdf notes 2022
Get Tests Here
————————————————————-
how to prepare for ppb
Check Here

The Indian Contract Act, 1872 prescribes the law relating to contracts in India. The Act was passed by British India and is based on the principles of English Common Law. It is applicable to all the states of India except the state of Jammu and Kashmir. It determines the circumstances in which promises made by the parties to a contract shall be legally binding and the enforcement of these rights and duties.

In the video below, Mr. Ashish Jain will explain 10 important sections of Indian Contract Act, 1872 containing provisions relating to Guarantors as in Legal and regulatory aspects of Banking JAIIB in each. You can take note of these important questions. #learningsessions

You must go through the given videos to grasp the LRAB concepts soundly. They will help immensely in understanding the questions and the topics that fall under them to clearly understand them too. These videos cover LRAB Study Material 2022 as the proper explanations are given in the video too of the answers of the Questions.

Other than that, we will also provide you the MCQs for Legal & Regulatory Aspects of Banking (LRAB) paper along with the Video Sets.

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 1

1 Q. As per the lending policy, repayment of term loan is generally given upto what period?
a. 5 years
b. 21 years
c. 10 years
d. 7 year

 

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 2

2 Q. For which of the below circumstances the security cannot be enforced?
a. In case it is an Agricultural Land.
b. When the amount due < Rs. 1,00,000.00
c. When the Borrower has repaid > 80% of the principle amount and interest amount.
d. All of the above.

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 3

Q 3: What are the qualifications / eligibility criteria that are required to be appointed as the member of the Consumer dispute redressal forum or commission?

(i) be not < 35 years of age,

(ii) possess a bachelor’s degree from a recognised university,

(iii) be persons of ability, integrity & standing

a. Only (i) and (ii)
b. Only (i) and (iii)
c. Only (ii) and (iii)
d. all of the above

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 4

Q 4: If the cash balance with RBI is < required CRR balance, bank is required to pay penalty because of the amount of shortfall for that day at the rate of _________ and if default continues next day also then at the rate of _________.
a. Bank Rate, Bank Rate + 1%
b. Bank Rate + 1% and Bank Rate + 3%
c. Bank rate + 2% and Bank rate + 4%
d. Bank Rate + 3% and Bank Rate + 5%

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 5

Q 5. What are the obligations of public authorities under RTI Act, 2005?

(i) It shall publish the powers & duties of officers and employees employed for the administration of RTI Act,

(ii) It shall publish the procedure required to be followed in its decision making process, including channels of supervision & accountability,

(iii) It shall publish the rules, regulations, instructions, manuals & records which are used by its employees for discharging the functions of the Act.

a. Only (i) and (ii)
b. Only (i) and (iii)
c. Only (ii) and (iii)
d. all of the options

 

JAIIB SYLLABUS PRIORITY

PPB Syllabus Priority 2022
LRAB Syllabus Priority 2022
AFB Syllabus Priority 2022

 

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 6

Q 6. If a Public Information Officer (PIO) reasonably cut off the non-exempted portions of a record from the exempted ones, and partially provides information to an applicant, they have to____________.

(i) Give the name and designation of the person who has taken the decision,

(ii) Reasons for this decision,

(iii) Details of fees the applicant may have to pay

a. Only (i) & (ii)
b. Only (i) & (iii)
c. Only (ii) & (iii)
d. (i), (ii) & (iii)

 

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 7

Q 7. A person who is passing through legal disability can file suit & make application within what period?
a. Within limitation period
b. Out of limitation period
c. Courts can accept the application on its discretion
d. none of the above

 

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 8

Q 8. For increasing liquidity in the system, which of the below steps RBI takes?
a. increase the CRR
b. increase the SLR
c. decrease the CRR
d. increase the Repo rate

JAIIB LRAB IMPORTANT QUESTIONS – PART 9

Q 9. In respect of what are the Quarterly on-site visits are undertaken?

a. all banks

b. newly licensed banks during first year

c. urban co-operative banks

d. None of these

 

JAIIB PREVIOUS YEAR QUESTIONS

Q. 10. Who can issue an order for winding up a banking company?

a. High Court
b. RBI
c. Central Government
d. None of the above

SYLLABUS STUDY MATERIAL NOTES MOCK TESTS
Principles & Practices of Banking Syllabus 2022 JAIIB PPB Study Material PDF 2022 JAIIB PPB Notes PDF 2022 JAIIB PPB Mock Test PDF 2022
Accounting & Finance for Bankers Syllabus 2022 JAIIB AFB Study Material PDF 2022 JAIIB AFB Notes PDF 2022 JAIIB AFB Mock Test PDF 2022
Legal & Regulatory aspects of Banking Syllabus 2022 JAIIB LRAB Study Material PDF 2022 JAIIB LRAB Notes PDF 2022 JAIIB LRAB Mock Test PDF 2022

JAIIB/CAIIB Full Video Course

 

LRAB QUESTIONS’ ANSWERS

1 – d 2 – d 3 – d 4 – d 5 – d
6 – d 7 – b 8 – c 9 – b 10 – a

JOIN US FOR MORE OF SUCH FREE LRAB JAIIB STUDY MATERIALS:

Instagram
Telegram
YouTube
Facebook
Twitter
Learning Sessions App
Whatsapp
Email for Queries

 

PASS JAIIB NOV 2022 FOR SURE! LATEST JAIIB LRAB STUDY MATERIAL 2022

Are you looking for the JAIIB Video classes that can help you clear all your doubts in relation to the JAIIB papers?

If yes, then we have got what you are looking for!

  • JAIIB Live + Legal & Regulatory Aspects of Banking Recorded Lectures
  • Lectures delivered by LRAB expert faculty
  • 24 by 7 access to Law study materials i.e. videos, mocks & epdfs through apps & browser
  • Unlimited views of lectures
  • Mock Tests which also includes the LRAB Memory Recalled Questions
  • Mega Mock Tests
  • LRAB Downloadable lectures (recorded ones)
  • Latest LRAB Syllabus 2022
  • Most reasonable prices with Flexible packs
  • English language / Hinglish language both are available

Access the courses through:

 

GET IN TOUCH WITH US

To get offers on the JAIIB, CAIIB or other IIBF Certification Exams or Bank Promotion Exams, you can talk to us on our Whatsapp No.: 8360944207

 

For regular banking related updates & free updates you can join us on:

 

All the Best for your Exams!

Team: Learning Sessions

 

Also Like:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

🤩 🥳 LS NEW OFFER 🥳 🤩spot_img
🤩 🥳 JAIIB CAIIB CLASSES 🥳 🤩spot_img
Learning Sessionshttps://iibf.info
Btech, JAIIB CAIIB and a tutor. Have taken more than 900+ hours online classes with more than 1,25,000 students
🤩 🥳 JAIIB NEW BATCH START 🥳 🤩spot_img

POPULAR POST

RELATED ARTICLES

Clear CAIIB Exam in 15 Days for Sure

Clear CAIIB Exam in 15 Days for Sure   IIBF 2022: IIBF is a national apex body that offers online courses in various banking and finance...

Profit and Loss Appropriation Account

PROFIT AND LOSS APPROPRIATION ACCOUNT | JAIIB & CAIIB TOPICS   This article discusses Profit And Loss Appropriation Account and JAIIB study material Nov 2022. IIBF...

Basel 3: CCCB – Countercyclical capital Buffer

BASEL 3 CCCB | COUNTERCYCLICAL CAPITAL BUFFER   This article discusses the Basel 3 CCCB and our JAIIB study material Nov 2022. The JAIIB exam is held...

JAIIB Principles and Practices of Banking Study Material Live Class Previous Year Questions Part 12

JAIIB PPB STUDY MATERIAL LIVE CLASS | PREVIOUS YEAR QUESTIONS PART 12   https://www.youtube.com/watch?v=ceqqmWEnKkw   JAIIB exam is one of the premium flagship courses offered by IIBF twice...