spot_img

JAIIB Paper Questions | LRAB Paper 3 | JAIIB LRAB SYLLABUS PRIORITY

JAIIB Paper Questions | LRAB Paper 3 | JAIIB LRAB SYLLABUS PRIORITY

JAIIB Paper Questions

Important JAIIB Paper Questions with complete concepts of the JAIIB exam Legal and Regulatory aspects of banking are explained in this video. Kindly watch these 2022 JAIIB questions videos till the end for a complete understanding of legal banking.

Full Course Videos in Hindi English
Check Here
————————————————————-
jaiib ppb short notes part 1
Check Here
————————————————————-
jaiib exam free study material
Check here
————————————————————-
jaiib study material pdf notes 2022
Get Tests Here
————————————————————-
how to prepare for ppb
Check Here

You can cover a lot of topics with these videos of LRAB. As they cover some of the most important topics of the LRAB 2022 JAIIB, after going through the videos, we are sure you will know what you need to cover the most from the JAIIB LRAB Syllabus 2022.

Give mock test now

JAIIB SYLLABUS PRIORITY to help you pass JAIIB Exams 2022.

PPB Syllabus Priority 2022
LRAB Syllabus Priority 2022
AFB Syllabus Priority 2022

 

Watch the below series we have created for your convenience to know how you need to prepare the LRAB Exams 2022!!

 

 

Also find the MCQs from the Legal & Regulatory Aspects of Banking paper at the end of the Previous Year Question Series.

Legal Banking Questions PART 1

Legal Banking Questions PART 2

Legal Banking Questions PART 3

Legal Banking Questions PART 4

Legal Banking Questions PART 5

Legal Banking Questions PART 6

Legal Banking Questions PART 7

Legal Banking Questions PART 8

Legal Banking Questions PART 9

 

Q 1. In accordance with the Fair Practice Code, if a borrower or a bank or financial institution requests the transfer of the borrower account, the lender must communicate its consent or objection within what no. of days from the date of receipt of the request?

  1. 21 days
  2. 15 days
  3. 7 days
  4. one month

Ans – 4

 

Q 2. Which of the following is not right?

  1. Banks may bargain bills drawn under LCs, on a ‘with recourse ‘or ‘without recourse ‘basis
  2. Banks cannot buy/discount the bills drawn otherwise than under Letter of Credit on ‘without recourse’ basis
  3. Banks should not rediscount bills earlier discounted by non-bank financial companies (NBFCs) except in respect of bills arising from the sale of light commercial vehicles and two / three wheelers.
  4. Banks cannot bargain bills drawn under Letter of Credits, on ‘with recourse ‘or ‘without recourse’ basis

Ans – 4

 

Q 3. Before the amount specified in becomes payable, any person who possessed a promissory note, bill of exchange or check (if payable to bearer) or the payee or indorsee thereof (if payable to order) for consideration and without reasonable cause to believe there was any defect in the title of the person from whom he derived his title is called _________.

  1. Holder
  2. Holder in due course
  3. Holder in Discharge
  4. Holder in due diligence

Ans – 2

 

Q 4. When an Information Commission conducts an inquiry, which of the following is true?

(i) It may examine any record to which the `RTI Act, 2005` applies,

(ii) A record can’t be withheld from it (no matter what the provisions of any Act passed by Parliament or the State Legislature may say),

(iii) In proceedings under the Code of Civil Procedure, IC has the same powers as a Civil Court.

  1. Only (i) and (ii)
  2. Only (i) and (iii)
  3. Only (ii) and (iii)
  4. (i), (ii) and (iii)

Ans – 4

 

Q 5. Which of the following is accurate regarding the loan to directors of other banks or relatives of directors of their own bank or directors of other banks?

  1. In all cases, the loan can be sanctioned by relevant authority but it should be reported to the Board of Directors of approving Bank
  2. In all cases, the loan cannot be given without sanction of the Board of Directors of the lending Bank.
  3. Loan of Rs 25,00,000.00 and above can be granted only after obtaining the sanction of the Board of Directors of the lending bank
  4. Loan of < Rs 25,00,000.00 can be sanctioned by appropriate authority but it should be reported to the Board of Directors of approving Bank

Ans – 3

 

Q 6. Information that is not subject to disclosure under the RTI Act 2005?

(i) Unless the disclosure would negatively affect India’s sovereignty and integrity, its security, strategic, scientific or economic interests, its relations with foreign states, or incite an offense,

(ii) information that has been expressly prohibited from being published by any court or tribunal, or the disclosure of which may constitute contempt of court,

(iii) It is not necessary to disclose information containing commercial confidence, trade secrets, or intellectual property when disclosure would harm the competitive position of a third party, unless the competent authority believes that such disclosure would serve the public interest.

  1. Only (i) and (ii)
  2. Only (i) and (iii)
  3. Only (ii) and (iii)
  4. (i), (ii) and (iii)

Ans – 4

 

Q 7. In accordance with Section 2(1)(a) of Consumer Protection Act 1986, an ‘appropriate laboratory’ is one that is…..

(i) accredited by the Government,

(ii) certified by a State Government,

(iii) financed by the Government or a State Government to carry out analysis or test of any goods with the purpose to determine whether such goods suffer from any defect

  1. Only (i) and (ii)
  2. Only (i) and (iii)
  3. Only (ii) and (iii)
  4. (i), (ii) and (iii)

Ans – 4

 

Q 8. It is necessary for the bank to go through the __________ before offering credit to a cooperative society to ensure that the society is capable of utilizing the loan facilities and can provide securities by hypothecation, pledge or mortgage in order to obtain the loan.

(i) By law of the society,

(ii) Approval by the Registrar of Cooperative Societies authorizing the Cooperative Society to open an account with the bank

  1. Only (i)
  2. Only (ii)
  3. Both (i) and (ii)
  4. Either (i) or (ii)

Ans – 3

 

 

Related Links:

PPB AFB LRAB IIBF COURSES
JAIIB PPB Syllabus 2022 JAIIB AFB Syllabus 2022 JAIIB LRAB Syllabus 2022 JAIIB/CAIIB Full Video Course
JAIIB PPB Study Material PDF 2022 JAIIB AFB Study Material PDF 2022 JAIIB LRAB Study Material PDF 2022
JAIIB PPB Notes PDF 2022 JAIIB AFB Notes PDF 2022 JAIIB LRAB Notes PDF 2022
JAIIB PPB Mock Test PDF 2022 JAIIB AFB Mock Test PDF 2022 JAIIB LRAB Mock Test PDF 2022

 

GET IN TOUCH WITH US

To get offers on the JAIIB, CAIIB or other IIBF Certification Exams or Bank Promotion Exams, you can talk to us on our Whatsapp No.: 8360944207

 

For regular banking-related updates & free updates you can join us on:

 

All the Best for your Exams!

Team: Learning Sessions

Also Like:
  1. I have got some important question papers and syllabus priority of LRAB and i also clear the exam from your content.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

🤩 🥳 LS NEW OFFER 🥳 🤩spot_img
🤩 🥳 JAIIB CAIIB CLASSES 🥳 🤩spot_img
Learning Sessionshttps://iibf.info
Btech, JAIIB CAIIB and a tutor. Have taken more than 900+ hours online classes with more than 1,25,000 students
🤩 🥳 JAIIB NEW BATCH START 🥳 🤩spot_img

POPULAR POST

RELATED ARTICLES

Clear CAIIB Exam in 15 Days for Sure

Clear CAIIB Exam in 15 Days for Sure   IIBF 2022: IIBF is a national apex body that offers online courses in various banking and finance...

Profit and Loss Appropriation Account

PROFIT AND LOSS APPROPRIATION ACCOUNT | JAIIB & CAIIB TOPICS   This article discusses Profit And Loss Appropriation Account and JAIIB study material Nov 2022. IIBF...

Basel 3: CCCB – Countercyclical capital Buffer

BASEL 3 CCCB | COUNTERCYCLICAL CAPITAL BUFFER   This article discusses the Basel 3 CCCB and our JAIIB study material Nov 2022. The JAIIB exam is held...

JAIIB Principles and Practices of Banking Study Material Live Class Previous Year Questions Part 12

JAIIB PPB STUDY MATERIAL LIVE CLASS | PREVIOUS YEAR QUESTIONS PART 12   https://www.youtube.com/watch?v=ceqqmWEnKkw   JAIIB exam is one of the premium flagship courses offered by IIBF twice...